Telefon +36.30.9720705

NÉHÁNY GONDOLAT A TESTZSÍRSZÁZALÉKRÓL

Pin It
Mindig kiderül, hogy még a nyitott szemű, más gondolkodású "kollégák" is tudat alatt a testzsírszázalék a bűvkörében élnek és az az egyén számít etalonnak, aki vékony - legyen bár anyagcserezavaros vagy épp hormonbeteg.

A papírforma szerint elvárt mérték férfiaknál 15 %, hölgyeknél 20-22 % körül mozog (vagy ez alatt).

Hadd írjam le, a mérések alapján mi az átlagos. Egy hölgy 26-28 % körül már igazán sportosnak számít, pláne, ha emellett az izom eléri a 30 %-ot - de az esetek nagyrészében a mért érték meg sem közelíti ezt. Az átlag számok sokkal inkább vannak 30 %-os testzsír felett. (Nemrég egy nagyon magas és karcsú hölgynél - 180 cm és 57 !! kg - is 27 %-ot mértünk pl.)

Férfiaknál a 20-22 % testzsír már szintén kifejezetten jónak számít, még a a sportolóknál is, a középmezőny pedig 25-27 % tájékán tendál.

TEHÁT MÉG A TÁRSADALOM SOKAT MOZGÓ TAGJAINAK NAGYRÉSZE SEM ÜTI MEG AZ ELVÁRT ÉRTÉKET, AKKOR NEM LEHET, HOGY A MÉRCÉVEL VAN A BAJ?

Ezek a számok igen sok dologtól függenek. Kor, nem... Aztán azontúl, hogy általában mennyit és mit eszel vagy mozogsz, az is befolyásolja, hogy pl. mikor, hol, milyen mérlegen, toalett és evés előtt vagy után mértük. Hölgyeknél attól is függ, hogy a havi női ritmusod melyik szakaszánál tartasz, hogy milyen vércsoportú vagy, mit fogyasztottál az előző néhány napban, mikor és milyen sporttevékenységet végzetél stb.

DE LEGINKÁBB ATTÓL, HOGY KI MILYEN TÁPLÁLKOZÁSI ÉS HORMONTÍPUSBA TARTOZOL. EZ A KÉT TÉNYEZŐ MEGMUTATJA, HOGY MENNYIRE TUDSZ "SZÁLKÁS" LENNI TERMÉSZETES MÓDON, MILYEN ALACSONYRA TUDOD TOLNI EZT AZ ÉRTÉKET SZTEROID, ÖNSANYARGATÁS ÉS VÉG NÉLKÜLI EDZÉS NÉLKÜL. ÉS EZ AZ ALSÓ KÜSZÖB: ADOTTSÁG.

Sokszor leírtam már, mindenkinek önnön a keretrendszerén belül áll módjában kihozni a saját fizikumából a legtöbbet, nem célszerű az összehasonlítás.

hasMondok még valamit. A képen látható hölgy nagyon impozáns látvány. Ellenben lenne rá egy ötösöm, hogy nem menstruál. Ugyanis ilyen alacsony testzsírszázalék mellett a női hormonális ritmus ritkán működik megfelelően. Tehát ha eltekintünk a külsőségektől - vagyis attól, hogy a mai "szépségideál" szerint ez mennyire menő - teljes ellentmondásban van a sugározni kívánt kép és a valóság, mert a "nőiesség" nem kielégítően működik. Tehát nálunk hölgyeknél a túl alacsonyra tolt testzsír és a soványságmánia inkább vezethet egy betegebb fizikumhoz, semmint egészséghez - tehát nagy ára lehet - és nem célszerű piedesztálra állítani. El lehet érni egy-egy verseny, egyéni cél, néhány óra vagy nap erejéig, de konzekvensen fenntartani évekig csak a tested igényeivel szemben, az egészséged árán és rengeteg időráfordítással lehet.

Természetesen az "alkat" nem mentség, amivel egy életen át megmagyarázhatod magadnak a lustaságod. Nem-nem. Sem a spiritualizmus, sem az állatvédelem vagy épp a paleohit nem szabad, akadályt gördítsen a saját tested állapotának felismerése elé. Hogy tulajdonképpen a "vallásod" akár tönkre is tehet. Egy (jelentős) súlyfelesleggel terhelt vagy éppen sovány, ellenben beteg fizikum nem tud segíteni semmilyen úton.

De ne a képen látható hölgy és a hozzá kötött testzsírszázalék legyen a mérték, mert az átlagember számára az sem nem egészséges, sem nem elérhető a mindennapi életben.

A cikket egy nagyon kedves kolléganőm fogalmazta meg, Pintér Noémi, akit kiváló szakembernek tartok, és a testvérével együtt foglalkoznak Anyagcsere típus méréssel. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki vakon van a saját testével kapcsolatban, hogy menjen el Noémihez, vagy Andihoz egy mérésre! Bővebben itt tudtok még olvasni róla: Anyagcsere mérés
Érdeklődni:
Pintér Noémi
+36 30 2755 759
www.formabahozunk.hu

Noéminek pedig hálásan köszönöm, hogy megoszthattam az írását!

Legyen szép napotok!
Anita

Pin It