Telefon +36.30.9720705

Folyadéktól a fogyásig

Pin It

Víz- és folyadékfogyasztás

 

Testünk nagy részét, kb. 70 %-át víz alkotja. Elengedhetetlenül szükséges testünk életfunkcióinak fenntartásához, kb. 10 %-os csökkenése dehidratációt (kiszáradást), 20 %-os vízveszteség pedig halált okoz.

kek

 

Vérkeringésünk, agy-, vese-, izom- és májműködésünk, hőháztartásunk szabályozása is a megfelelő folyadékbevitel függvénye.

Az inaktív, nem sportoló, fizikai munkát nem végző személyek ajánlott napi minimális vízfogyasztása 1,5 – 2 liter, amely a hőmérséklet emelkedésével arányosan nő. Sportolók folyadékszükséglete az edzés körülményeitől, időtartamától és intenzitásától függően 3 – 6 liter is lehet.

viz

 

Amennyiben a vízszükségletünket más folyadékok bevitelével szeretnénk pótolni, ügyeljünk arra, hogy abban nagyobb arányban szerepeljenek cukor-, színezék-, tartósítószer- és más adalékmentes italok: gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglevek. A vezetékes ivóvíz magas fertőtlenítőszer tartalma miatt inkább a palackos forrás- és ásványvizek fogyasztását ajánljuk.

 

vizcsepp2Diéta esetén fokozottan figyeljünk folyadékfogyasztásunk mennyiségére és minőségére. Szervezetünk méregtelenítése csak akkor jár sikerrel, ha májunk megfelelő mennyiségű tiszta vizet vagy gyógyteát kap, melyek segítségével kimossa szervezetünkből a lerakódott salakanyagokat. Megfelelő folyadékbevitel hiányában étkezések után többlet glükóz marad a vérben, amely a májba jutva zsírrá alakul. A már meglévő zsírraktáraink mozgósítása, leépítése is csak kellő mennyiségű víz jelenlétében történik. A fogyókúrás étrendben alkalmazott élelmi rostok is csak nagy mennyiségű folyadék bevitelével fejtik ki telítő, jóllakottság érzést növelő, emésztést gyorsító hatásukat.

 

Nos, akkor erre igyunk! ;-)

 

Pin It