Telefon +36.30.9720705

Iron Lady a Spartanon

Pin It

2019 novemberében mentem először Anitához hot iron edzésre. Az azelőtti években futottam néhány hónapos megszakításokkal, majd 2019. februártól kezdve rendszeresen heti 1-2 alkalommal 8-10 km-eket. Mindig is szemeztem a hot iron edzésekkel, de féltem, hogy nekem nem fog menni ez a fajta sport a súlyok miatt, pedig annyira szerettem volna kipróbálni, látva milyen tónusos izomzattal rendelkeznek a hasonló edzésre járók.

rsz imgl7937 výsledokAztán eljött az idő, hogy úgy gondoltam a futás mellé kellene valami más is, mert nem vettem észre magamon semmi változást a több hónapos futóedzések után. Neten rákerestem, hol vannak Debrecenben hot iron edzések és leginkább Anita edzései tetszettek meg, hiszen minden hétköznap van hot iron óra (van, hogy délutánonként 2 is, plusz még reggelente is) és így rugalmasabban összeegyeztethető a munkával és egyéb teendőkkel. Eleinte kipróbáltam a TRX edzéseket is, de egyértelműen a hot iron nőtt a szívemhez. Nagyon barátságos társaság fogadott, majd kialakult a "keménymag" akik tűzön-vizen összetartottak és lelkesen mentünk és megyünk a mai napig is Anita óráira és azóta már újabb lelkes edzőtársak is csatlakoztak. Anita személyében egy olyan edzőt ismertem meg, aki lelkiismeretesen odafigyel, segít és kijavít, ha valamit nem jól csinálunk, hogy ne okozzunk kárt az ízületeinknek. Sőt még a rúd lerakásánál is ha hibázunk 10 fekvőtámasz a büntetés csak hogy jól megtanuljuk. A bátrabbaknak és mazochistábbaknak pedig mindig tud valami nehezítést :D

rsz 1rsz 2021 0004 02 3332 0000 1120Mielőtt elkezdtem volna járni hot iron edzésre rengetegszer fájt a hátam, de mivel ez az edzés a core izmokat is erősíti, így már pár hét után elmúlt a hátfájásom. A kezdetek óta nagyon sokat fejlődtem, a hónapok, évek során egyre több súlyt tudtam felpakolni a rúdra és nagyon örültem, mert végre a hot ironnal kiegészítve a futást, már látszódtak is szépen az izmaim és a felesleges zsírból is tűnt el. A hot iron mellett a futás is nagy szenvedélyemmé vált, amiben persze nem tudtam volna igazán fejlődni, hiszen a hosszú távú futásokhoz azért kell izom is, amit a hot iron edzések során elég jól sikerült is "felpakolni" magamra. Kb. heti 3-5 hot iron edzés és heti 1 futás mellett 2020 szeptemberében futottam az első 30 km-emet, majd 2021 májusában az első maratont. Ekkor már kitűztem magamnak, hogy részt veszek az Ultra Tisza-tó 65 km-es távján, amit vagy sikerül teljesítenem vagy nem, de hajtott a lelkesedés meg a kíváncsiság. Időközben jelentkezett a verseny előtt egy térdproblémám, amiről később kiderült, hogy nem az ízülettel van probléma szerencsére, hanem tractus iliotibialis szindrómám van, ami hengerezéssel és nyújtással jól kezelhető. A hot ironos edzéseknek és a heti futásoknak köszönhetően 2021 júliusában lefutottam életem első versenyét és eddigi leghosszabb távját (65 km) szintidőn (8 órán) belül, ami nagyon nagy örömmel és boldogsággal töltött el és nagyon sok energiát adott.

rsz 1rsz fb img 1646584172300Ezután kisebb félmaratoni és maratoni versenyek voltak és persze a rendszeres hot iron órák. 2022 márciusában vettem részt az első terepfutó versenyemen a Bükk Trails szervezésében a Fun Run 35,5 km-es távon 1350 m szintemelkedéssel még majdnem a téli Bükkben, -3 fokban, amit szintidőn belül sikerült teljesíteni. Mondanom sem kell, ha nem csináljuk a sok guggolást és kitörést Anita óráin még nagyobb falat lett volna teljesíteni ezt a versenyt a meredek, sziklás emelkedőknél. Bár a vádlimban így is éreztem a terepfutás hatását. Ezután határoztam el, hogy kipróbálom magam egy Spartan versenyen. 2019-ben láttam a neten először, hogy van ilyen verseny, nézegettem a képeket és már akkor gondolkodtam rajta, hogy milyen jó lenne kipróbálni, de még nem éreztem magamban elég erőt hozzá. Mivel Anita is volt már Spartan versenyen és mesélt az élményeiről egyre jobban kedvet kaptam hozzá (leszámítva a kék-zöld foltokat, zúzódásokat) :). 2022 márciusában így beneveztem a Spartan Super távjára (10+ km és 25+ akadály). Majd megkerestem, hogy hol van lehetőség az akadályokat gyakorolni és rátaláltam a DEOCR GRUND SE-re, akikben nagyon segítőkész és kitartó embereket ismertem meg és akik sok tanácsot adtak a versennyel és az akadályokkal kapcsolatban. A verseny előtt pluszban heti 1-2x jártam ki a grundra gyakorolni és úgy gondoltam, ha már beneveztem a szombati Super távra, akkor már bele fog férni egy vasárnapi Sprint is. Az áprilisi 9 fokban a hideg Rakaca-tóban többször megmártózva víz alá bukva és a vízben és sárban zsákot cipelve sem ment el a kedvem a versenyzéstől. Imádtam a terepet még ha esős idő és sár is volt és az akadályokat, amiket már nagyrészt begyakoroltam (majomlétra, bender, olympos, herkules, dárdadobás, balance, slackline, twister, Z-fal, kötélmászás, palánkmászás, vödörcipelés, kőgolyócipelés, szögesdrót alatt mászás). Persze így is voltak hibáim, a Super távon 4x30 burpee volt a büntetésem, a Sprint távon 3x30. A Super táv Open futamában a női csoportban 49. lettem 267-ből, a Sprint táv Open futamában pedig 92. az 558 női indulóból. Nagyon nagy élményt adott ez a verseny és tervezem még nehezebb távokon is kipróbálni magam a jövőben. A vizes zsákcipelős, kőgolyó-és vödörcipelős akadályoknál hálát adtam Anitának és a hot iron edzéseknek, egyik nap sem álltam meg és tettem le a zsákot és vödröt még sárban felfelé menet sem és a kőgolyót is sikerült oda-vissza végigvinnem.

Nagyon köszönöm Anitának a sok edzést és biztatást, örömteli, vidám órákat és hogy mindig itt van nekünk, ha egy kis hot iron edzésre vágyunk.

Dr. Szőke Judit
Debrecen

Pin It