Telefon +36.30.9720705

Amit jó tudni a stepről

Pin It

Égess zsírt step aerobikkal!
(Szutter Bettina - Amit jó tudni a stepről)

 

Ha az öltöző felé sétálva bekukkantasz egy aerobik terembe, ahol éppen Step aerobik óra van, és elhülve csak annyit tudsz kinyögni….”Úristen ezt a koreográfiát tényleg egy óra alatt tanulták meg?!” …aztán meg… “Én tuti nem tudnám megcsinálni!”  Nos, ebben segíthetünk:)

 

Természetesen azok a step padon pörgő-forgó csajok, ‘neadjisten’ pasik sem úgy születtek, hogy tudták volna mi az a basic step, mambo, L-step és hasonlók! Sokan közülük lehet sírva roskadtak össze az első átbukdácsolt step órájuk után…”CSAK” meg akarták tanulni, és kitartóak voltak!!!

 

A legfontosabb alapszabályok:

Kitartás: az első 2-3 órán kicsit szenvedned kell, amíg meg nem érted a logikáját, mese nincs….

Alaplépések elsajátítása: a Zsírgyilkos óratípus pont jó arra hogy megtanuld a lépések neveit, ha álmodból felkeltenek sem fogod eltéveszteni :)

Számolj: ütemeket, matek órán megtanultad, itt nagyon jól hasznosíthatod:) Ne feledd az aerobikosok csak 8-as számrendszerben tudnak:)

Persze nem árt a jól felkészült oktató, aki figyel rád, és pedagógiai érzéke is van! Sajnos ezt azért kell külön kiemelnünk,mert – bár magától értetődő kellene hogy legyen-nem terem minden bokorban!

 

Kezdjük  a Step padra lépés helyes technikájával!

 

Gördülő technika, így hívják…a sarkunkat a padra helyezve végig gördítjük  a talpunkat, ezzel kíméljük a boka-térd-csípő izületeket az ütközéstől! Ezt a technikát akkor alkalmazod jól, ha halkan tudsz fel – lelépni, könnyed rugozó mozgással a lábizmaidat erőkifejtésre ösztönözve, kb. 1 lábfejnyi távolságra a padtól!!! NEM topogsz, NEM dobogsz, NEM loholsz!!!

 

Éééés a koreográfia épül!

 

A step koreográfiák blokkokból épülnek fel általában (16-24 vagy 32 ütemből), ezeket a blokkokat alaplépések indítják, amelyeket folyamatosan ismétlünk , amíg mindenki meg nem jegyzi! Ha ez már megy, 1-1 lépést megváltoztatunk (bonyolítunk) , és így haladunk lépcsőzetesen, az egyre bonyolultabb forgásokkal, irányváltoztatásokkal teli gyönyörűen megkomponált kész koreográfia felé:) A lépcsőzetes betanítás lehetővé teszi, hogy mindenki a saját képességeinek, netalántán stílusának megfelelő koreográfiát tanuljon meg! (…magyarul…ha egy lépés nem megy, vagy a másik jobban tetszik, vagy valami sérülés miatt nem kényelmes, akkor nem kell erőltetni, maradjunk az egyszerűbb variációnál…itt lép be a jó pedagógiai, és szervezőkészséggel megáldott segítőkész oktató a képbe:) )

 

Számolj!!!

 

Mivel a koreográfiák zenére épülnek, a zenék ütemekből állnak, a koreográfiák tanulása közben számolnunk kell! Na jó, az elején még lehet hogy nem megy egyszerre az alaplépéseket fejben tartani, az oktató minden rezdülését figyelni, közben ütemekre figyelni, (és még vegyek levegőt is???)….de később nagy segítséget nyújt ha a mozdulatokat, a step padról fel-lelépést számokhoz tudjuk kötni, hiszen az oktató is ennek alapján építette fel a koreográfiáját!!!

 

Szóval Figyelj-Lépj-Számolj….ennyire egyszerű. Garantáljuk hogy 100%-ban jelen leszel az órán,másra figyelni úgysem tudsz!!!

 

Pin It