Telefon +36.30.9720705

Funkcionális köredzés

Pin It

Funkcionális köredzésA köredzés egy szálkásításra nagyon jól használható technika, és nagyszerű módszer az állóképesség javítására, a fittségi szint emelésére is. Intenzitás és a zsírégetés fokozása érdekében is használható.


Az edzés célja egy edzésen belül a munkában résztvevő izmok és izomcsoportok változatos terhelése. Az edzések nem monotonok, mivel egy edzésen belül többféle segédeszközt, módszert, vagy sportképességet (aerob állóképesség, erőállóképesség) alkalmazunk annak érdekében, hogy szervezetünk minél több új ingert kapjon.

Egy edzés során az összes fejlesztendő izomcsoportot megdolgoztatjuk. Egy-egy edzés esetén előfordul, hogy a felkar izomcsoportjait (bicepsz, tricepsz) nem eddzük külön gyakorlattal, hiszen a mellizom gyakorlatok nagy részénél a tricepsz, a hátizom gyakorlatok jelentős részénél pedig a bicepsz vesz részt szinergista izomcsoportként a gyakorlatok kivitelezésénél.

Az edzések terjedelme és nehézségi foka tetszőleges: függ az erőnléti szintünktől, az intenzitástól, illetve az edzés céljától. Egy-egy körön belül általában nem tartunk pihenőidőt, csak annyit amennyire az egyes gyakorlatok közötti váltáshoz szükségünk van.

Köredzésnél többféle gyakorlatból végzünk egymás után pihenő nélkül ismétléseket. Az intenzitás növelése érdekében 1-1 gyakorlat lehet aerob jellegű, vagy akár magas intenzitású is. Ha minden előírt gyakorlatból megvan az 1 kör, akkor jöhet a rövid pihenés (bár el is lehet hagyni, ha más-más izomcsoport dolgozik), és jöhet a következő kör. Ha egy kört 15 perc alatt megcsinálunk, egy edzésen akár 3 kör is le tud menni 1 óra alatt bemelegítéssel és nyújtással együtt.

Gyakran alkalmazott módszer az időalapú verzió, amikor egy adott gyakorlatot meghatározott ideig végzünk. Például 40 másodpercig fekvő támasz, 40 másodpercig guggolás, 40 másodperc jump térdhúzással stb… Az időalapú köredzés igazán hatékony módszer.
A másik verzió az ismétlésszám alapú, mely által egy körön belül meghatározott ismétlésszámot végzünk egy-egy gyakorlatból. Ez utóbbi nem túl kedvező a kezdőknek, és az igazán haladóknak sem.rsz 20150426 185710 koredzes

A köredzés rendkívül változatos lehet, hiszen a körülmények, a változtatható tényezők kombinálása nagy lehetőségeket rejt magában: a helyszín, az egyes állomások egymásutánisága, állomások száma, az ott eltöltött idő, a gyakorlatok jellege, az eszközök. Nagyon változatos, élvezetes, és rendkívül hatékony edzésforma.

Pillants bele videóinkba, hogyan is zajlik nálunk a NitaCenterben egy igazán hatékony köredzés!Köredzésről még több olvasnivaló:
Azért eddzél, mert szereted a tested!
TRX Funkcionális köredzés


 

 

Pin It