Telefon +36.30.9720705

TRX - új út az edzésben

Pin It

Randy Hetrick-nek (a Fitness Anywhere alapítója) és tengerészgyalogos csapattársainak szükségük volt egy eszközre, amivel meg tudták őrizni elit kondíciójukat kikötői raktárakban, hajókon és tengeralattjárókon. De gyakran alakultak úgy a körülmények, hogy...

 

 


A TRX és a felfüggesztéses edzés
(Suspension Training) eredete


A haditengerészetnél kezdődött

Randy Hetrick-nek (a Fitness Anywhere alapítója) és tengerészgyalogos csapattársainak szükségük volt egy eszközre, amivel meg tudták őrizni elit kondíciójukat kikötői raktárakban, hajókon és tengeralattjárókon. De gyakran alakultak úgy a körülmények, hogy a tengerészgyalogosoknak nagyon kevés helyük volt az edzésre és nem álltak rendelkezésre tradicionális fitnesz gépek.


A TRX volt a válasz erre a kihívásra. Néhány kézzel összefűzött ejtőernyős hevederrel és gumicsónak eszközökkel kezdődött. Hetek, hónapok múlva megalkották a TRX-et, Hetrick és csapattársai gyorsan kifejlesztették a testsúllyal végzett specifikus gyakorlatok növekvő sorát erre a különleges hevederre. Összefoglalva, Hetrick és csapattársai voltak, akik lefektették az alapokat, melyeken egy teljesen új és eredeti funkcionális edzés emelkedett ki: a felfüggesztéses tréning.

 

Új út az edzésben

A TRX a használójának a hagyományos erőedzés egy előremutató, tiszta protokollját biztosítja. Miért? Mert minden TRX gyakorlat igazán funkcionális erőt épít, fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket és a core izmok stabilitását is egyszerre, erre van szükség a sportpályán és a mindennapi életben is. A korai pozitív fogadtatás az elit alakulatok és élsportolók részéről inspirálta a Fitness Anywhere cég létrejöttét. Napjainkban a cég egy innovatív testsúlyon alapuló edzés eszközt kínál egy specifikus edzés programmal, mely az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba.

 

A harctértől az edzőteremig

Néhány évvel később az elit egységek a TRX-et választották funkcionális tréning eszközüknek a hadsereg minden ágában. A TRX, mint alapvető felfüggesztéses tréning eszköz a hatékonysága és sokoldalúsága miatt messze túlmutat már a csatatéren és betört a fontosabb professzionális sportágak edzőtermeibe, mint NBA, NFL, NHL és MLB. A felfüggesztéses tréning gyorsan sarokkövévé vált az élsportolók edzésének az amerikai fociban, baseball-ban, kosárlabdában, jégkorongban, küzdősportokban, triatlonban, golfban, teniszben, síben, snowboard-ban, úszásban, szörfben, motocrossban és tulajdonképpen minden más sportágban, amit csak el tudunk képzelni. Középiskolai és egyetemi bajnokságokban szereplő csapatok tucatjainak erőléti és kondícionális edzéseinek fő eszköze lett a TRX.

 

Előnyök minden fittségi szinten

A felfüggesztéses tréning nem csak az élsportolók számára tartogat előnyöket, hanem mindenkinek, aki biztonságosan és gyorsan szeretné növelni a fittségét. A személyi edzők hamar megszerették a TRX-et és a csoportos órák is országszerte elindultak a fitnesz klubokban. A „celebrity trénerek” is beiktatták a TRX-et a hollywoodi sztárok edzéseibe, látványos eredményekkel. Az idősek wellness programjában is használják, a TRX-szel az idősek képesek szabadon mozogni az eleséstől való félelem nélkül. A gyógytornászok a rehabilitációban alkalmazzák kórházakban, klinikákon és kiropraktőr rendelőkben. Jelenleg zajló klinikai vizsgálatok igazolják,hogy a legjobb gyógymód az általános ortopédiai betegségekre és sportsérülésekre. Gyakorlatok százai teszik a felfüggesztéses edzést sokoldalú és hatékony edzés módszerré, kortól, nemtől és fittségi szinttől függetlenül és a TRX szinte bárhol használható. Az összes gyakorlat módosítható és bárki egyéni edzéstervébe beépíthető. A csoportos oktatás és az átfogó gyakorlati alkalmazások, amiket a képzésen biztosítunk a segédanyagokkal együtt lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy személyre szabott edzésprogramokat dolgozzanak ki.

Nézz bele videónkba, amely egy TRX órán készült nálunk a Nita Health Centerben:


TRX edzésről még több olvasnivaló:
TRX a leghatékonyabb edzés
Miért is válaszd a TRX edzést?

 

 

Pin It