Telefon +36.30.9720705

A táplálkozás és a túlélés

Pin It

Minden étkezés kiváltja egy következő étkezés igényét, az anyagcsere gyorsulásának irányába. A szervezet mindig túlélésre törekszik. Így egy fogyókúránál a szervezet a megváltozott élethez hozzálassítja a szervezet energia igényét. Koplalásnál a zsírraktárokhoz ragaszkodik a szervezet, a túlélés miatt. Ez a látszat fogyás, amikor nem zsírból, hanem izomból történik a fogyás. Ezt testzsírszázalék méréssel könnyen ellenőrizhetjük.

Táplálkozási hibák:

1., A bevitt kalória mennyisége nem megfelelő
Mint már szinte mindenki tapasztalta, a túlzott kalória bevitel elhízáshoz vezet. Viszont azt már kevesen tudják, hogy a szükséges kalória mennyiség alatti táplálkozás is hízáshoz vezet. Ez jellemző a túlsúlyos emberek többségére. A kevés kalória bevitel miatt bekapcsol a szervezet túlélő programja, és a bevitt tápanyag elraktározásra kerül. A fogyókúra után a szervezet feltölti a kiürült raktárakat, sőt kicsit túltölti, felkészülve így a következő „ínséges időszakra”. Beindul a nagyobb zsírraktározás, lelassul az anyagcsere.

2., A tápanyag arány nem megfelelő (szénhidrát – fehérje – zsír arány nem megfelelő)
Testünk legfőbb energia forrása a szénhidrát. Az optimális arány napi szinten, melynek minden egyes étkezésnél meg kell lennie, a bevitt kalória 55 %-a szénhidrát, 15 %-a fehérje, 30 %-a zsír. A szénhidrátokból csak az agyunk, a helyes működéshez használ fel 40 %-ot. A test sejtjeinek 90 %-a tud energiát nyerni szénhidrátokból. A napi energia igényt összetett szénhidrátokból kell fedezni.

3., Rendszertelen tápanyagbevitel
Szintén hízáshoz vezet, ha napi szinten csak egyszer étkezünk. A szervezet itt is túlélésre játszik, és a bevitt kalóriákat azonnal elraktározza, mert úgy veszi, hogy újabb „ínséges időszak” jön. Legalább napi 5-ször, 6-szor kellene kevesebb mennyiséget fogyasztani, így a vércukor szint sem fog ingadozni. Napi 1-2 étkezésnél a bevitt tápanyag mennyiség 60-70 %-át raktározza el a szervezet, míg napi 5-6 étkezésnél csak 5-10 %-át.
Két étkezés között legalább 2 órának el kell telnie, mivel még a szervezet ilyenkor emészti a bevitt tápanyagokat. Viszont 4 óránál több ne teljen el a két étkezés között, mert ott már éhezik a szervezet. Ha étkezés után 3 órával nem kordul meg a gyomrod, akkor túletted magad! Ha többször eszel keveset, felgyorsul az anyagcseréd, és energikus maradhatsz egész nap.

A sikeres életmódváltás titka a túlélő program kikapcsolása. Már 3 hét kiegyensúlyozott táplálkozással helyreállítható a lelassult anyagcsere.

Pin It